zondag 20 november 2022

De best mogelijke uitkomst



Wanneer we ergens mee bezig zijn werken we toe naar “de best mogelijke uitkomst”.Wat die best mogelijke uitkomst is, hangt af van het project — een vaak ook van onze definitie van succes. Als we succes definiëren in een financieel perspectief, dan is de kans groot dat de best mogelijke uitkomst voor ons te maken heeft met geld. Als, aan de andere kant, onze definitie van succes meer te maken heeft met “het volgen van ons hart”, dan kan het zijn dat wat wij zien als de best mogelijke uitkomst helemaal niets met geld te maken heeft.

Vanuit een spiritueel perspectief heeft de beste mogelijke uitkomst bijna altijd te maken met onze persoonlijke (spirituele) groei. Met de lessen die we leren. Met de ervaringen die we opdoen terwijl wee ons levenspad bewandelen.

Daardoor kan het spirituele perspectief op de best mogelijke uitkomst totaal verschillend zijn van wat wij voor ogen hebben. Anders dan wat wij — bewust en logisch — hebben bedacht als de best mogelijke uitkomst. We houden tenslotte allemaal van een goede afloop…


Maar wat nou wanneer ons wanneer we op ons levenspad een periode van ziekte tegenkomen? Vanuit ons menselijke perspectief is dat zo’n beetje het slechtste wat ons kan gebeuren. Aan de andere kant, vanuit het perspectief van persoonlijke (spirituele) groei, kan het meemaken hiervan ons met grote sprongen vooruit helpen op ons levenspad!


Mogelijk zijn onze emoties het grootste verschil tussen ons logische perspectief en het spirituele, op persoonlijke groei gerichte perspectief. In tegenstelling tot de spirituele wereld, zijn het onze emoties die ons de mogelijkheid geven onze lessen te leren in ons dagelijkse leven. Daarbij worden we vanuit de spirituele wereld geholpen en aangemoedigd met iedere volgende stap op ons levenspad van persoonlijke groei — of dat nu gaat om een moeilijke, pijnlijke stap, of om het winnen van een grote jackpot in de loterij.


Het goede nieuws is dat we juist in deze tijd — meer dan ooit tevoren — steeds gemakkelijker kunnen kiezen de richting van ons levenspad te veranderen. Zelfs in een lastige, hectische periode in ons leven kunnen we bewust andere keuzes gaan maken en op die manier ons pad veranderen. En zo gauw we inzicht krijgen in hoe we ons logische perspectief van de best mogelijke uitkomst samen kunnen brengen met het “persoonlijke groei perspectief” kan dit ons meer opleveren dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden!

En dit geldt zowel voor de grote situaties zoals gezondheid of financiën, als voor kleinere, meer subtiele versies van de best mogelijke uitkomst.


Het enige dat hiervoor nodig is, is dat we moedige genoeg zijn om werkelijk en op een eerlijke manier alle aspecten van wat er in ons leven speelt te observeren. Het goede, het slechte en het lelijke… En dat alles zonder onszelf daarover te veroordelen.

Alleen observeren wat er speelt, hoe we ons daarbij voelen, wat het ons te vertellen heeft en wat we ervan kunnen leren.

De uiteindelijke uitkomst is dan misschien niet echt wat we voor ogen hadden als een goede uitkomst, of een uitkomst waar we op hadden gehoopt — laat staan de best mogelijke uitkomst… Maar de kans is groot dat het ons buitengewoon waardevolle ervaringen geeft op ons persoonlijke (spirituele) pad van groei.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten