maandag 10 augustus 2020

De elementen

Wanneer we denken aan de elementen in het weer, dan denken we al gauw aan kou, regen en storm. En daarmee hoofdzakelijk aan het element water… En aan de wind of storm die beweging brengt in dat element.

Waar de energie van water als element te maken heeft met zuivering en met emoties — en de wind die deze in beweging brengt maakt dat een wandeling in een fikse storm ons echt kan helpen “even uit te waaien”…


Aan de andere kant hebben we nu te maken met een hittegolf. Veel zon, hoge temperaturen en bijna geen briesje wind. Volgens velen het perfecte zomerweer, hoewel het voor anderen met de hoge temperaturen wat veel van het goede is… 

En dit heeft dan helemaal te maken met het element vuur; en ook vuur heeft te maken met zuivering. Daarnaast gaat de energie van het element vuur ook over het bij elkaar brengen en in beweging zetten van dat wat we nodig hebben in ons leven.


Daarnaast heeft de zomer een energie van details en van verwondering. Een energie die ons met een open blik — een “open mind” — laat kijken naar wat er aan de hand is in ons leven. Niet zozeer wat betreft de grote lijn of het overzicht, maar juist waar het gaat tover de details.


Het boeiende is dat we hiermee te maken hebben precies op hetzelfde moment dat we toch weer voorzichtiger moeten worden in verband met het coronavirus. Het wordt misschien nog belangrijker om afstand te houden en op drukke plaatsen komen er nieuwe regels en bepalingen om op die manier het virus opnieuw — of verder — in te dammen.


Deze combinatie van het zomerweer met veel zon en hoge temperaturen en de behoefte om opnieuw — met een frisse blik — te kijken wat er nodig is om veilig en gezond ons leven te kunnen leven, nodigt ons uit om op een andere manier te kijken naar hoe we ons leven leven. Naar wat belangrijk is in ons leven. En naar onze bereidwilligheid om ons leven tot in de details te observeren…

Welke details zijn zo belangrijk in ons leven dat we ze in ere houden en welke details zijn slechts kleinigheden die we gaandeweg achterwege laten?


Juist omdat het over de details gaat, lijkt het misschien minder belangrijk om er tijd aan te besteden. En daar ligt nou precies de uitdaging! Want juist die details kunnen een enorm verschil maken in ons leven wanneer je ze bij elkaar optelt!


Bekeken vanuit de energie van de elementen hebben we nu te maken met een zuivering — kijken wat we werkelijk nodig hebben en wat we los mogen / kunnen laten — en met een open blik kijken naar hoe we de details die belangrijk zijn in ons leven in beweging brengen om er op die manier een (nieuw) geheel van te maken.


Praktisch gezien kan dat gaan over bijvoorbeeld nieuwe eetgewoontes, een nieuwe manier om goed voor jezelf te zorgen, of eindelijk toegeven aan dat dag- / nachtritme — ben je een ochtendmens, of een avondmens — wat het beste bij jou past…


De kans is groot dat wanneer we de energie van het element vuur in het zomerweer op deze manier bekijken, dat de veranderingen die ons leven “insluipen” positief zijn en ons leven gemakkelijker, mooier maken!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten