maandag 24 augustus 2020

Staan voor dat waar we in geloven…

Staan voor dat waar we in geloven klinkt veel eenvoudiger dan het vaak blijkt te zijn, omdat we om dit te doen een goed idee moeten hebben hoe we denken en voelen over de situatie waarmee we worden geconfronteerd. Het is gemakkelijk om te zeggen dat we het er niet mee eens zijn, maar het is een stuk lastiger om te definiëren waar we in geloven met betrekking tot die situatie.

In andere woorden, een houding die zegt: “Niemand gaat mij vertellen wat ik wel of niet kan/mag doen…” geeft een signaal dat wij voor onszelf kunnen zorgen en van niemand anders hulp nodig hebben, hoe goed bedoeld die hulp ook is.

Wanneer deze houding ertoe leidt dat we gaan protesteren tegen advies, regels en wetten omdat deze ons “vertellen wat we wel of niet mogen doen”, dan toont die houding ook een zekere mate van egoïsme. Het toont een onderliggend geloof dat het recht om onze eigen keuzes te maken — onafhankelijk van de kosten daarvan — belangrijker is dan de gezondheid, het welzijn, of de gemoedsrust in de gemeenschap waar we deel van uitmaken.


Als we in een situatie belanden waar we zulke sterke gevoelens of emoties over hebben dat we onmiddellijk willen gaan protesteren, dan is dat vaak een goed moment om een stap terug te zetten en onszelf af te vragen waarom de situatie deze gevoelens in ons oproept… Om even de tijd te nemen om te zien waar we nu werkelijk in geloven.


Geloven we dat wij zelf de enige persoon zijn die belangrijk is? Dat onze zienswijze, onze persoonlijke waarheid zo belangrijk is dat we deze aan iedereen om ons heen willen opleggen?

Of geloven we dat onze gemeenschapszin waarin we — binnen de grenzen van ieders autonome beslissingsbevoegdheid — voor elkaar uitkijken? Waarbinnen we bereid zijn om advies, regels en wetten te volgen — zelfs wanneer we het daar niet helemaal mee eens zijn — omdat dit de gemeenschap ten goede komt?


Aan welke kant van de situatie we ook staan, het is nodig om te kijken waar we nu werkelijk in geloven en hoe we dat deel laten zijn van ons leven. Allebei de perspectieven vragen ons hierover na te denken en te zien wat de consequenties van onze acties zijn, zowel voor onszelf als voor degenen om ons heen.


In deze tijd waarin alles waar we mee te maken hebben aan het veranderen is — veranderingen die steeds vaker totaal buiten onze invloedssfeer lijkt te zijn, zoals bijvoorbeeld veranderingen van de natuur en klimaat — lijkt het alsof onze enige uitweg is om luidkeels te protesteren tegen die dingen waar we het niet mee eens zijn. Om er op die manier voor te zorgen dat we worden gehoord.


Heel vaak is dit goed om te doen.


Zolang we dat waar we werkelijk in geloven, dat waar we werkelijk voor staan, niet uit het oog verliezen. Zolang we ons leven leven volgens de waarden die belangrijk zijn voor ons…


Als er ooit een tijd was waarin we mogen gaan staan voor dat waar we in geloven, dan is het nu…






1 opmerking: