dinsdag 28 juli 2020

Tel je zegeningen

Een oude, klassieke uitspraak die we vaak gemakkelijk wegwuiven….


Maar eens in de zoveel tijd is het een goed idee om te kijken naar waar we staan in het leven, wat we willen bereiken en misschien het belangrijkste, waar we ons op richten; waar onze focus ligt. En de huidige wereldwijde situatie maakt dat dit een goed moment is om dat te doen.


Ik denk dat voor ons allemaal dit jaar helemaal anders verloopt dan we hadden verwacht. Misschien hadden we zelfs ambitieuze goede voornemens die we eigenlijk aan de kant hebben moeten zetten door de situatie in de wereld. Of waar we op z’n minst op een heel andere manier mee om mogen gaan…



De belangrijkste vraag die we ons op dit moment kunnen stellen is misschien wel waar we ons op richten. Waar ligt onze focus.

Blijven we alleen maar kijken naar alles wat er niet kan, de dingen die we niet kunnen doen, of de doelen die we nu zeker niet zullen bereiken?

Of maken we een bewuste keuze om te kijken naar alles in ons leven dat goed is. Maken we het meeste van iedere dag en gebruiken we de “extra” tijd om ons bewust te worden van waar we staan in het leven? Zorgen we beter voor onszelf en ontdekken we steeds beter wat werkelijk belangrijk is voor ons in ons leven?


Zo lang we alleen maar kijken naar wat we niet kunnen doen / mogen doen / bereiken, dan is de kans groot dat we in een situatie terecht komen waar onze wereld kleiner en kleiner lijkt en waar we steeds ongelukkiger worden — of zelfs depressief.


Aan de andere kant, wanneer we doelbewust kijken naar de goed kanten — de zegeningen — van deze moeilijke situatie waarin we ons bevinden, dan kan het gebeuren dat we nieuwe manieren ontdekken om daarmee om te gaan. Misschien merken we dat ons persoonlijke pad een iets andere wending neemt waardoor ons leven beter wordt dan we ooit hadden verwacht.


Wanneer we onze zegeningen tellen, stellen we onszelf open voor de nieuwe manieren waarop het Universum het goede op ons pad brengt. En in die openheid worden kleine en grote wondertjes mogelijk… Zoals wanneer je thuisblijft in de vakantie en dan merkt dat het weer omslaat in echt “vakantieweer”. Of wanneer je besluit te reizen in je gedachten, in meditatie, of door te lezen over andere plaatsen en dan plotseling die trip naar het buitenland toch door kan gaan…


Met andere woorden, wanneer we onze zegeningen tellen dan kijken we op een meer positieve manier naar ons leven. En hebben we daarbij een “open mind”, dan kan ons leven zomaar beter worden wanneer we onze zegeningen gaan tellen…




1 opmerking: