vrijdag 25 mei 2018

Je creëert je eigen wereld



Tegenwoordig horen we steeds vaker dat we niet alleen onze eigen werkelijkheid creëren, maar ook onze eigen wereld. Het klinkt eigenlijk heel logisch; door onze keuzes en beslissingen kiezen we zelf het pad dat we bewandelen ~ ons levenspad.

Toch komen er dan meteen ook een aantal vragen naar boven. Want zijn we ons wel altijd even bewust van onze keuzes? En worden onze beslissingen gedreven door onze eigen werkelijkheid, of meer door de omgeving waar we ons in bevinden? En hoe zit dat met de situaties die soms ongevraagd ons leven binnenrollen en in een mum van tijd ons hele leven op z’n kop zetten? Hebben we daar überhaupt enige invloed op??

Wanneer bepaalde situaties zijn verbonden met onze individuele levenslessen, dan zullen ze op één of andere manier waarschijnlijk wel in ons leven komen. Het gaat dan vaak minder om de situatie zelf dan over hoe we met die situatie omgaan. Hoe beter we ermee omgaan, des te vaker een dergelijke situatie aan ons voorbij gaat. Maar er zijn ook situaties die we zelf in ons leven brengen door onze eigen keuzes.
Wanneer we steeds zodanig kiezen dat iedereen in ons gezin het helemaal goed heeft, behalve wijzelf (bijvoorbeeld omdat het een grotere druk op ons legt, wij er zelf meer werk aan hebben, of omdat dit betekent dat we geen hulp krijgen met soms eenvoudige karweitjes “want dat doe jij toch altijd”…), dan is de conclusie al gauw dat we die situatie ~ in ieder geval tot op zekere hoogte ~ zelf hebben gecreëerd.

Een andere manier om iets in ons leven te brengen waar we niet echt op zaten te wachten is door een innerlijke dialoog te hebben die een negatief zelfbeeld versterkt. Zinnetjes als: “Dat lukt me niet”, “Dat kan ik niet”, “Dat doe ik toch niet goed / fout”, kunnen op ten duur een eigen leven gaan leiden en een energie van “niet goed” of “niet goed genoeg” in ons leven brengen. Wanneer dat gebeurt wordt het steeds lastiger om ‘goede’ keuzes te maken. Het wordt dan steeds moeilijker om onze keuzes en beslissingen zo te nemen zodat wij in ons leven juist dat creëren wat we in ons leven willen ervaren…

Met andere woorden, het is belangrijk om er de tijd voor te nemen te luisteren naar je innerlijke dialoog. Cijfer je jezelf en wat jij nodig hebt steeds weg? Dan is er waarschijnlijk iets in je leven niet in balans.
Daarnaast is het zeker zo belangrijk dat je keuzes en beslissingen dat in jouw leven brengen wat jij wilt beleven; niet wat je denkt dat anderen verwachten dat jij voor hun in hun leven bewerkstelligt.

Wanneer jij jouw leven bewust creëert en het (levens-)pad door jouw creatie bewandelt ~ dan heeft de rest van het leven de neiging om (relatief) moeiteloos op z’n plaats te vallen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten