vrijdag 23 september 2022

Vakantie






Of het nu een verre reis betreft of een korte trip, alle vakanties hebben een ding gemeen… We doen een paar stappen terug van onze dagelijkse bezigheden om plezier te hebben, uit te rusten en onszelf opnieuw op te laden.




Het woord “vakantie” zegt eigenlijk precise waar het over gaat — het heeft alleen te maken met het oud-Nederlandse woord “vacant”. De betekenis van dit woord komt neer op leeg, onbezet, open en vrij.

De vraag wordt dan, wat is het dat we leeg maken, of vrij maken? Wat levert het ons op om een deel van onszelf “onbezet” te laten zijn?


Wanneer je sommige YouTube video’s — of zelfs TV programma’s — bekijkt over jonge mensen op vakantie, dan lijkt het of voornamelijk het gezonde verstand wordt losgelaten…

Aan de andere kant, iets wat we eigenlijk allemaal achter ons laten zijn onze (volle) agenda’s, onze dagelijkse routine en de klusjes die thuis nog gedaan moeten worden. Al die dingen die bij ons “gewone leven” horen.

En uiteindelijk wil iedere vakantieganger zich “leegmaken” van de stress van het alledaagse leven — hoewel onderzoek uit lijkt te wijzen dat vakantie in zichzelf een zekere mate van stress op kan roepen…


In die zin, wanneer we naar het oud-Nederlandse woord “vacantie” kijken vanuit het meest letterlijke perspectief, dan nemen we tijd om onszelf “vacant te maken”, leeg te maken, van dat wat zwaar weegt in ons leven — en dat is precies de bedoeling! Het laat ons een stap terug zetten, zodat we kunnen zien wat werkelijk belangrijk is in ons leven. Daarmee geeft het een opening om, zo gauw we weer thuis komen, onze prioriteiten opnieuw te bekijken en daarmee die dingen die niet meer voor ons werken los te laten.


Al deze dingen bij elkaar maken dat een vakantie op z’n tijd eigenlijk voor iedereen belangrijk is… Het maakt dat we de opgebouwde stress loslaten, dat we een stap terug kunnen doen om te zien wat werkelijk belangrijk is en met een open blik kunnen kijken naar hoe we ons leven willen vormgeven. 

Plotseling zien we de nieuwe wegen die we kunnen inslaan en de nieuwe avonturen die op ons wachten — niet zozeer tijdens onze vakantie, maar juist in ons “gewone” dagelijkse leven…


Het zijn die nieuwe wegen en avonturen die ons laten stralen in ons leven — ook al zijn we allang weer thuis van vakantie…


Met dank aan: https://www.encyclo.nl/begrip/vacant 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten