vrijdag 25 mei 2018

Zoek de verschillen



Als kind vond ik de “zoekplaatjes” altijd leuk. Twee, zo op het oog gelijke plaatjes naast elkaar, die dan toch op 10 punten kleine verschillen vertoonden. Een wolkje met net een andere vorm, of een extra bloemetje. En dan zoeken totdat je ze alle tien had gevonden…

Tegenwoordig zitten die kleine verschillen in het leven. In welke woorden we gebruiken, in hoe we onszelf uitdrukken. In hoe we (kunnen) omgaan met wat we tegenkomen op ons pad. Het leven is eigenlijk nooit “zwart/wit” en heeft nauwelijks scherpe lijnen die het onderscheid aangeven tussen het ene en het andere, maar is eerder een groot gebied gevuld met grijstinten; de ene wat donkerder, de andere wat lichter…
Het is aan ons om bij iedere stap die we zetten te kijken welke richting we kiezen; en zolang we kiezen met ons hart is de kans groot dat we iedere keer weer de juiste volgende stap zetten.

Dat onderscheid maken en kiezen is echt iets van deze tijd.
Wat hoort bij mij en wat niet? Wat is goed in mijn leven en wat mag beter? Wat neem ik met veel plezier mee in mijn volgende stap en wat heeft zijn doel gediend en laat ik wegzinken in de (verleden) tijd?

En dan blijkt dat het niet altijd even eenvoudig ligt, dat onderscheid maken en kiezen… Hoewel het op het eerste gezicht duidelijke, logische keuzes lijken, blijkt toch vaak dat dit niet zo is, Dat het afhankelijk is van de situatie, van de betrokkenen, van waar we zelf op dat moment mee bezig zijn, en ga zo maar door.

Gaat het over kalm zijn, of om het voelen van vrede in ons hart?
Als alles wat we in het verleden hebben meegemaakt een pad is van stapstenen, blijven we dan iedere situatie ~ iedere stapsteen ~ met ons meedragen; of nemen we alleen mee wat we ervan geleerd hebben en laten we de eerdere stapstenen ~ al die situaties waar we van geleerd hebben ~ vervagen in de mist van de tijd?
Tolereren we dat wat er in ons leven gebeurt, of accepteren we het? Blijven we erover klagen, of veranderen we de dingen waar we niet zo blij van worden?
Wat heeft waarde in ons leven, of voegt waarde toe aan ons leven; en wat is het niet waard nog langer met ons mee te dragen?

In zekere zin is het leven daarmee een ‘zoekplaatje’. Zoek de verschillen, weeg wat zwaarder weegt op dat moment, om dan de richting te kiezen waarin we onze volgende stap zetten…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten