vrijdag 25 mei 2018

De meest onverwachte cadeautjes



Er zijn van die gelegenheden dat we eigenlijk wel verwachten om cadeautjes te krijgen, zoals verjaardagen, Sinterklaas, kerst; maar ook op de ‘belangrijke momenten’ in ons leven zoals het slagen voor een examen, het halen van ons rijbewijs, bij het trouwen, het krijgen van kinderen ~ en ga zo maar door.

En de cadeautjes die we dan krijgen kunnen dingen zijn die we al heel lang wilden hebben, of juist dingen die we weliswaar hartelijk en verrast in ontvangst nemen, maar waarvan we dan heimelijk denken: “Wat moet ik daar in vredesnaam mee?” Misschien zelf ook weer cadeau geven?

En dan zijn er de cadeautjes die we in onze wildste dromen nooit hadden kunnen voorstellen. Meestal in de vorm van een nieuwe manier om iets te begrijpen, een nieuw inzicht, of een verandering in ons bewustzijn ~ ons “bewust zijn”.
Het zijn dingen die ons vaak gegeven worden in de meest lelijke pakketjes…

Bijvoorbeeld door moeilijke situaties waar we opeens zien hoe we deze in goede banen kunnen leiden. Of door het overwinnen van obstakels. Het zijn cadeautjes die soms verpakt zitten in een situatie waarvan we op dat moment werkelijk niet kunnen zien dat er een überhaupt een goede kant aan zou kunnen zitten.
Wanneer zoiets in ons leven gebeurt kunnen we er op twee manieren naar kijken:
We kunnen ons afvragen waarom zoiets ons nou net moet gebeuren ~ “dit hebben we niet verdient!” ~ en er in meerdere of mindere mate gefrustreerd door raken.
Of we kunnen actief zoeken naar wat het ons in ons eigen leven ~ los van de hele situatie ~ kan vertellen. En vreemd genoeg betekent dat vaak, dat de echte uitkomst van de situatie ons te bieden heeft veel positiever is dan we misschien op dat moment kunnen zien!

Dit soort onverwachte cadeautjes ~ ook al worden ze ons gegeven als lelijke, kleine, soms zelfs vieze pakketjes ~ blijken dan zoveel kostbaarder te zijn dan het duurste cadeau dat ons ooit gegeven werd op bijvoorbeeld een verjaardag of huwelijksdag.

Het blijkt ook een veel persoonlijker cadeau te zijn; iets wat ons leven letterlijk veranderd. Iets wat ons unieke persoonlijke pad misschien meer doelbewust maakt, of zelfverzekerder. Liefdevoller. Lichter. Het kan ons zelfs een groter gevoel van innerlijke vrede meegeven.

De meest onverwachte cadeautjes ~ zeker die cadeautjes die gegeven worden in lelijke, lastige, vervelende situaties ~ zijn het zonder enige twijfel waard om met een ‘open mind’ te ontvangen en met oprechte nieuwsgierigheid te observeren voordat we besluiten of we ze al dan niet willen houden…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten