vrijdag 25 mei 2018

Dag winter, hallo lente!



Heb je het gevoeld, gemerkt of geroken? De temperatuur is een beetje hoger, de zon schijnt een beetje anders. Zelfs geluiden klinken anders dan nog maar een week geleden. De dagen zijn alweer veel langer… Allemaal  seintjes dat de energie is veranderd. Dat we de winter aan het loslaten zijn en ons voorbereiden op de lente. En dat doen wij niet alleen, in zekere zin volgen we de natuur daarin.

Met die verandering in energie nemen we afscheid van de winter en dus ook van de periode waarin we plannen hebben gemaakt voor wat we dit jaar ~ deze cyclus van de seizoenen ~ willen gaan doen. Wat we dit jaar willen bereiken. Misschien is dat persoonlijk, zoals een gezondere manier van leven, onze patronen aanpassen aan wat nu voor ons werkt. Het kan zijn dat we er opeens achter komen dat een houding die we al heel lang hebben ~ over iets, of zelfs een lichaamshouding (…) ~ ons niet (meer) helpen op ons levenspad; en plotseling hebben we de motivatie en de kracht om dit te veranderen.
Maar in de winter doen we dan nog niet altijd. We voelen, we denken, we plannen. We bouwen een structuur waarbinnen we die veranderingen kunnen laten plaatsvinden; waarbinnen we ons doel kunnen bereiken.

Dan is er plotseling die omslag in de energie die het begin van de lente aankondigt en bijna zonder er verder over na te denken komen we in beweging. In de energie van de lente gaan we de plannen die we in de winter hebben gemaakt uitvoeren. Soms is dit een bewust proces; een keuze die we maken om dat wat we willen ook daadwerkelijk te gaan doen. Maar heel vaak gebeurt het bijna automatisch. En pas na een paar weken beseffen we dat we nu weer maaltijdsalades eten in plaats van stamppot.

In de lente lijken juist die dingen die ons in zekere zin hebben tegengehouden ook minder ‘gewicht’ te hebben. Natuurlijk kan het ook in de lente slecht weer zijn, maar we laten ons er niet zo snel door tegenhouden als met het slechte of koude weer in de winter.

In de natuur komt nu ook alles volop in beweging. Waren het tot nog toe alleen de sneeuwklokjes en vroege, soms wat verdwaalde crocussen; met de omslag in de energie worden de bladknoppen van bomen en struiken met de dag dikker en voller.
Alles om zo gauw de lente haar intrede doet daar ook op alle fronten, op alle mogelijke manieren gebruik van te kunnen maken…

Nog een paar weken voor de laatste voorbereidingen en plannen…
Dag winter, hallo lente!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten