zondag 4 september 2022

Ademen



We doen het allemaal — ademen… En de meesten van ons denken daar gee seconde over na. We ademen gewoon. Inademen en uitademen. En als we iets spannends tegenkomen, dan houden we onze adem in. Om het dan los te laten op het moment dat we besluiten dat alles oké is en dat we veilig zijn.

Inademen en uitademen.


Heb je er ooit over nagedacht wat er allemaal gebeurt wanneer je ademt? Behalve dat je leeft? Naast dat we met onze adem ons lichaam van zuurstof voorzien, doen we nog heel veel meer…


Wanneer we inademen, maken we onze eigen ruimte groter. Door onze ruimte groter te maken, geven we onszelf de kans om nieuwe informatie, nieuwe ervaringen en nieuwe energie op te nemen in onze eigen ruimte. Hebben we eenmaal ingeademd, dan evalueren we die nieuwe ervaringen en energie. We beslissen of wat we in onze ruimte hebben laten binnenkomen goed is voor ons. Of het ons inspireert. Of het ons leven rijker kan maken…


Wanneer we dan uitademen laten we alles los waarvan we hebben besloten dat het ons niet helpt op ons levenspad — of dat nu een nieuwe ervaring is die minder leuk is dan we dachten, of oude informatie, oude energie die we niet langer nodig hebben. Zoals stress, bijvoorbeeld. En wanneer we dan hebben uitgeademd, dan hebben we in zekere zin ene schone lei en zijn we er klaar voor om het hele proces opnieuw te doen…


Kunnen we dit echt allemaal doen in de korte tijd die nodig is om in te ademen en weer uit te ademen? Het antwoord is, jazeker! Zelfs wanneer we het ons niet helemaal bewust zijn (wat trouwens goed is), is dit wat we werkelijk doen wanneer we ademen.


Denken we hierover na, dan kunnen we tot de conclusie komen dat in de wereld van vandaag de klemtoon ligt op onze inademing. Op het groter maken van onze ruimte, waardoor we de ruimte (!) hebben voor het opnemen van nieuwe energie, nieuwe ervaringen en nieuwe dingen. Daar is op zich helemaal niets mis mee, maar het kan leiden tot “vol zitten” of een gevoel van stress hebben over alles wat er op ons af komt.

Zo gauw dat gebeurt is het tijd om uit te ademen… Om ons systeem de kans te geven alles wat misschien wel interessant is, maar ons niet (meer) helpt, los te laten. Of dat nu gaat om een afleiding of om een patroon dat ons ooit heeft geholpen maar in ons leven vang geen waarde meer heeft.


Als we op deze manier observeren hoe we ademen, dan blijkt uitademen heel belangrijk te zijn… Om los te laten… Om onszelf lucht te geven.


Dus wanneer het leven wat “te veel” wordt, neem een moment om bewust uit te ademen…








Geen opmerkingen:

Een reactie posten