maandag 20 september 2021

Motivatie

We hebben allemaal onze eigen motivatie voor de dingen die we doen, de manier waarop we dit doen en voor de dingen die we zeggen. En het feit dat we onszelf mogen uitdrukken zoals we dat willen en mogen gaan staan voor dat wat voor ons het beste voelt, zijn misschien wel de meest waardevolle zaken in het leven. Het is een deel van wat we “Vrijheid” noemen…

Die vrijheid hangt dan weer af van de maatschappij en cultuur waarin we leven; van de mensen om ons heen en de sociale “regels” waar we ons aan (willen) houden in ons leven. In andere woorden, wanneer we het aan de oppervlakte bekijken is “vrijheid” iets wat ons wordt toegestaan door de maatschappij waarin we leven — en daarmee wordt het van buiten onszelf bepaald.


Onze motivatie om iets te doen, of niet te doen — om iets te zeggen of juist stil te zijn, om te gaan staan voor iets, of te blijven zitten — is vaak meer gecompliceerd.


Aan de ene kant komt onze motivatie vaak van buiten onszelf. Bijvoorbeeld de motivatie om op tijd op ons werk te zijn kan heel goed ingegeven worden door het salaris dat we voor ons werk ontvangen en wat we nodig hebben om de rekeningen te betalen. Dit kan ook meespelen in de beslissing om ergens voor te gaan staan of niet — maar weinig mensen vinden de moed en de kracht in zichzelf om een “klokkenluider” te zijn. En daar zijn goede redenen voor… Daarmee kan stil zijn, of op de achtergrond blijven uiteindelijk de wijzere keuze zijn…


Aan de andere kant is het in deze tijd steeds belangrijker dat de dingen die we doen — zoals onze baan — of waar we voor gaan staan, zaken zijn waar we ons werkelijk in kunnen vinden. En zelfs wanneer dit betekent dat we daardoor “een stapje bij moeten zetten” om rond te kunnen komen, geeft dit ons uiteindelijk meer terug dan wanneer we in dezelfde routine blijven meebewegen — gewoon omdat het gemakkelijk is.

Wanneer we die dingen doen waar we werkelijk achter (kunnen) staan, dan worden we daartoe gemotiveerd vanuit onszelf — een innerlijke motivatie. Er is dan een innerlijke drijfveer die ons aanzet om het te gaan doen en dit geeft ons bijna altijd een groter gevoel van voldoening wanneer het gedaan is.


Met andere woorden, ja, er is een motivatie van buitenaf voor heel veel dingen die we doen. Onze innerlijke motivatie lijkt echtere steeds belangrijker te worden als het gaat over het maken van keuzes waar we onze tijd en energie willen besteden. Over het nemen van beslissingen over waar we wel deel van uit willen maken en waar we voor kiezen om een stap opzij te zetten. Over waar we voor gaan staan en waar we op de achtergrond blijven — en welke woorden we kiezen wanneer we zeggen waar het op staat.


En met het verstrijken van de tijd wordt dat innerlijke kompas een steeds belangrijker deel van onze motivatie om ons leven te leven op de manier die wij kiezen…







Geen opmerkingen:

Een reactie posten