maandag 15 juni 2020

Ongewoon Gezond Verstand



Juist in veranderende - of zelfs wat chaotische - tijden, is het een goed idem ons gewone gezonde verstand te gebruiken. Om de ‘oorzaak en gevolg’ van ons handelen in het oog te houden en verantwoordelijkheid te nemen wanneer de uitkomst van een situatie anders is dan we ons hadden voorgesteld…


Dat is gewoon gezond verstand, toch?


Maar er is een punt waar ons gewone gezonde verstand een beperking wordt. Want hoe waardevol ons gewone gezonde verstand ook is, we blijven geneigd om het toe te passen op zo’n manier dat we uitkomen bij de oplossing waarvan we eigenlijk van tevoren al weten dat deze werkt. We nemen het zekere voor het onzekere en kiezen zo de “veilige” oplossing voor de situatie waarmee we worden geconfronteerd.


Aan de andere kant, als de beste oplossing voor de situatie een echt nieuwe oplossing is en we misschien wel op een hele nieuwe manier naar de situatie zouden moeten kijken om deze werkelijk op te lossen - dan wordt het mogelijk tijd om ons “ongewone gezond verstand” te gebruiken…


Het “ongewone gezond verstand” dat zijn basis heeft in ons voorstellingsvermogen en onze intuïtie. Met een open manier van kijken naar de wereld om ons heen en de situatie waar we in zitten. En misschien zetten we een paar stappen terug om de feiten van de situatie te kunnen zien en ons kunnen verwonderen over hoe de situatie er werkelijk uitziet en hoe deze zo heeft kunnen ontstaan.

Ons “ongewone gezonde verstand” laat ons vaak de schoonheid, de waarde en zelfs de mogelijkheden zien van een situatie - onafhankelijk van of het nu om een “goede” of “slechte” situatie gaat.

Ons “ongewone gezonde verstand” heeft een onafhankelijke, wilde kant. Een avontuurlijke kant.


Wanneer we ons “ongewone gezonde verstand” gebruiken, dan gaan we staan voor dat waarvan we voelen dat ze kloppen. Waarvan we in zekere zin weten dat de uitkomst goed zal zijn - zonder dat we onszelf vastzetten in een gewoon gezond verstand gedachtegang die bij voorbaat al zegt: “Dat gaat natuurlijk niet werken, want het heeft nooit zo gewerkt / zo is het nog nooit gedaan / hebben we al geprobeerd…”


En dat is precies waar het om gaat!


In veranderende tijden hebben we nieuwe oplossingen nodig. Nieuwe perspectieven. Nieuwe ideeën. En ja, een nieuwe manier om naar onszelf te kijken.


In veranderende tijden is het een goed idee om ons opnieuw te verbinden met die wilde kant van onszelf. Met die aspecten van onszelf die we hebben afgeleerd als kind. We hebben er veel bij te winnen om alle manieren waarop we ons hebben aangepast aan de verwachtingen van anderen - of zelfs van de wereld om ons heen - los te laten.


Laten we onszelf verbazen met de nieuwe, geweldige oplossingen die we kunnen bedenken voor welke situatie dan ook waar we mee geconfronteerd worden, wanneer we ons “ongewone gezonde verstand” gebruiken. Wanneer we ons voorstellingsvermogen de vrijheid geven ons te laten zien wat de mogelijkheden zijn - en pas daarna  gaan kijken hoe dat praktisch kan worden toegepast.


In deze tijd waar gezond verstand nodig is (en niet altijd beschikbaar lijkt), wil ik je vragen om jezelf de vrijheid te gunnen je “ongewone gezonde verstand” te gebruiken!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten