zondag 4 juli 2021

Mijmeren over de waarheid… Wat is werkelijk waar?


In 2013 heb ik een blog geschreven over “Truth” — waarheid. En terwijl ik door de oude blogs heenkijk kom ik deze weer tegen en begin ik het te lezen. ( Lees het hier. )

Het wordt me meteen duidelijk hoe ons perspectief op de waarheid is veranderd in de afgelopen acht jaar!


Om te beginnen hebben we nu vaak te maken met “fake news” — onecht / onwaar nieuws. Dit heeft helemaal niets te maken met de feitelijke waarheid van het nieuws, maar eerder of we het eens zijn met dit nieuws of niet. Zijn we het eens met dit nieuws, dan is het waar. Zijn we het niet eens met dit nieuws, dan is het “fake news”.

En dit is nog een stap verder gegaan… Wanneer we wensen dat iets waarheid is — hoewel het niet feitelijk waarheid hoeft te zijn — dan zeggen we dat het waar is. En iedereen die daar iets tegenin brengt, zelfs wanneer dit op feiten is gebaseerd, wordt ervan beschuldigd “fake news” te verspreiden.


Welke kant denken wij dan dat waarheid is?

En geloven we dit sterke genoeg om het een deel van onze persoonlijke waarheid te laten zijn? Met andere woorden, wie geloven we?


Waar het de feiten betreft, die zijn nog steeds relatief gemakkelijk te checken wanneer we online onderzoek doen. Dat zouden we tenminste denken. Maar wat we online te zien krijgen is meestal gebaseerd op de luidste stemmen — niet zo verschillend van de protesten uit de 60-er en 70-er jaren. Alleen hoeven we nu niet meer verder te kijken dan onze computer om onze mening de wereld in te brengen. Dat betekent dat we anoniem kunnen blijven, ongeacht welke (on)waarheden we wereldkundig maken…

Dus juist wanneer we online onderzoek doen is het belangrijk om de informatie die we vinden over welk onderwerp dan ook te verifiëren door andere bronnen.


Sommigen zeggen in deze tijd dat wanneer iets ongelofelijk klinkt, de kans groot is dat het geen waarheid is. In heel veel gevallen is dit, hmm, waar.

Aan de andere kant, als iemand 40 of 50 jaar geleden het nieuws had verspreid dat we nu onze telefoongesprekken zouden voeren op piepkleine supercomputers die we “smart phones” noemen, dan is de kans groot dat dit nieuws als ongelofelijk — en daarom niet waar — van tafel zou zijn geveegd. Maar we doen het nu (bijna) allemaal…


Dat is dan weer een reden om te blijven dromen over de mogelijkheden van de toekomst!


Als ik in deze tijd kijk naar “waarheid”, dan is de feitelijke waarheid nog steeds waar. Alleen is er veel onderscheidingsvermogen voor nodig om de feiten die aan ons gepresenteerd worden te checken, te verifiëren.


Het ene perspectief over waarheid dat niet veel veranderd lijkt, is dat naarmate we ouder worden — of meer specifiek, met het verstrijken van de jaren — de waarheid veranderd. De waarheid beweegt mee met ons begrip, ons onderscheidingsvermogen, onze leeftijd — en het beweegt mee met onze manier van communiceren met anderen…


Aan de andere kant lijkt het er wel op dat er geen exacte waarheid meer is. En mijmerend over de waarheid is het daardoor lastig om te ontdekken wat werkelijk waar is…







Geen opmerkingen:

Een reactie posten